Havaristen

Vår historie

En god deal for deg og miljøet!

Miko Trading & Havaristen kan spore sin virksomhet tilbake til 1971, da et parti med appelsiner ombord i et skip som havnet på havets bunn ble omsatt i Nord-Tyskland på begynnelsen av 70-tallet. Skipet ble hevet og solgt til metallverdi, mens appelsinene ble transportert til et saftpresseri og siden solgt som juice. Handelen fascinerte gründeren Fredrik Michelsen og han tok med seg idéen om å gjenvinne skadete varepartier hjem til Norge. Miljøvern, gjenvinning og de sunne økonomiske aspektene ved konseptet ble basis for forretningsidéen til MikoTrading og Havaristen.

16 år senere, i 1987, ble det første utsalgsstedet «Havaristen» åpnet i lokalene til Brødrene London på Økern, og flyttet senere til Ytre Enebakk. Ønsket var å selge varene som var foredlet og restaurert direkte til sluttforbruker, samt å bedre evnen til å håndtere mindre partier på en rasjonell og miljøriktig måte. Fellesnevneren for det sterkt varierende varesortimentet på Havaristen var kraftig reduserte priser på varer som ellers ville blitt destruert. Havaristen ble raskt synonymt med den litt rare butikken der en kunne gjøre et røverkjøp på alt mulig rart.

Den dag i dag, 50 år etter appelsin-forliset i Nord-Tyskland, holder Havaristen fremdeles til i Ytre Enebakk med sitt 3000m2 store utsalgssted. Nesten femti år med erfaring har gitt oss en enestående kompetanse innenfor kommersialisering av skadede varepartier som ansees ukommersielle i sine opprinnelige salgskanaler/verdikjeder og som dermed ville vært kastet. Dette er en kompetanse vi er stolte av og som vi ønsker å bygge videre på i mange år fremover.
For å følge med i tiden, og gi kunder som bor langt unna muligheten til å handle på HAVARISTEN etablerte vi i 2016 vår nettbutikk.

1971

Inspirasjon i havarerte appelsiner

Et skip lastet med appelsiner blir hevet fra havets bunn, og lasten videresolgt som juice i Nord-Tyskland. Dette inspirerer Fredrik Michelsen til å begynne med gjenvinning og videresalg av havarerte varer her hjemme i Norge.

1986

Miko Trading blir til

Miko Trading opprettes, og salget av havarerte varepartier skilles ut fra hovedselskapet Miko.

1987

Første utsalgssted åpnes

Havaristen ser for første gang dagens lys, når Miko Trading åpner sitt første utsalgssted i lokalene til Brødrene London på Økern.

1992

Nytt hjem i Ytre Enebakk

Havaristen gjenåpner i nye lokaler, denne gang på Gran i Ytre Enebakk, og her har vi vært siden.

2004

52 vogntog

Etter en brann i et stort supermarked nord for Oslo kjøper Miko Trading alle varene i butikken. I løpet av 2 dager kjøres 52 vogntog fulle av varer til Ytre Enebakk.

2013

Nye lokaler

6. januar åpner Havaristen nye butikk- og lagerlokaler på 3000 m² tvers over gaten fra det gamle utsalgsstedet.

2016

Nettbutikken åpner

Vi åpner nettbutikk, som inneholder et utvalg av våre varer – men den virkelige skattejakten skjer fortsatt på utsalgsstedet vårt i Ytre Enebakk.

2017

100 millioner

Miko Trading omsetter for første gang varer for over 100 millioner kroner i løpet av et år.

2021

Butikken utvides

Havaristen bygger ut sine lokaler med nye 4000 kvm, og mer enn dobler størrelsen på butikken vår.

Populære produkter